site logo

Ilse Oosterlaken

All-rounder in de academische wereld

Onderzoekswebsites | Wetenschapscommunicatie | Academische Ondersteuning

Onderzoekswebsites
Wetenschapscommunicatie
Academische Ondersteuning

Wanneer zijn nieuwe technologieën moreel aanvaardbaar?

Persbericht

PERSBERICHT – Hoe moeten we beslissen of risico’s van nieuwe technologieën moreel aanvaardbaar zijn? Daarover gaat het boek ‘The Ethics of Technological Risk’, dat op vrijdag 13 februari op de Haagse campus van TU Delft wordt gepresenteerd.


Dit persbericht schreef ik in mijn rol als coördinator van het 3TU.Centre for Ethics and Technology. Sabine Roeser, auteur van het betreffende boek, was aangenaam verrast door de hoeveelheid media-aandacht die het opleverde.


Ingenieurs en beleidsmakers zijn vooral geneigd risico’s van nieuwe technologieën als een technisch probleem te zien waarmee experts aan de slag moeten. Daarbij ligt de nadruk op kansberekeningen, kosten-baten analyses en de technische minimalisering van de risico’s. Maar het nieuwe boek The Ethics of Technological Risk, onder redactie van Sabine Roeser en Lotte Asveld van de TU Delft, laat zien dat risico’s vooral een ethisch probleem vormen. Risico’s hebben betrekking op vrijwilligheid, rechtvaardigheid en rechten. Om manieren te kunnen vinden om verantwoord om te gaan met risico’s, moeten we eerst onderkennen welke ethische vraagstukken er spelen.

Straling door mobieltjes

Naast een theoretische basis presenteert het boek een reeks casussen over de meest omstreden gebieden, zoals medische technologie, genetisch gemodificeerde gewassen en stralingsrisico’s door mobiele telefonie. Het bevat toegankelijk geschreven artikelen van filosofen, psychologen en sociale wetenschappers over de ethiek van technologische risico”s.

Presentatie

Het boek is tot stand gekomen onder redactie van Sabine Roeser en Lotte Asveld van de filosofieafdeling van de TU Delft / het 3TU.Centre for Ethics and Technology. ‘The Ethics of Technological Risk’ wordt op vrijdag 13 februari op de Haagse campus van TU Delft gepresenteerd. De Zweedse techniekfilosoof Sven Ove Hansson, die een van de introducerende hoofdstukken schreef, zal daarbij spreken. De andere hoofdlezing is van Corien Prins, hoogleraar in Tilburg. Haar bijdrage gaat over de risico’s van ‘name and shame’ praktijken op internet.

Noot voor de redactie

  • The Ethics of Technological Risk, Lotte Asveld and Sabine Roeser (eds.) (2009), Earthscan, London – ISBN: 9781844076383.
  • De boekpresentatie vindt plaats op vrijdag 13 februari van 14.30 uur tot 17.15 uur op de Haagse campus van de TU Delft, Lange Voorhout 44. Deelname is gratis, graag wel aanmelden via de site: www.ethicsandtechnology.eu/BookEthicsRisk
  • Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Sabine Roeser, tel. 015- 2788779, e-mail S.Roeser@tudelft.nl.