site logo

Ilse Oosterlaken

All-rounder in de academische wereld

Onderzoekswebsites | Wetenschapscommunicatie | Academische Ondersteuning

Onderzoekswebsites
Wetenschapscommunicatie
Academische Ondersteuning

Leergang ‘grafiek, een ambacht’ (2020-2021)

In de eerste helft van 2020 deed ik de cursus ‘proeven van grafische druktechnieken‘ bij Bredase cultuurorganisatie De Nieuwe Veste. In de cursus maak je kennis met monoprint, linoleumsnede, droge naald, ets, materiaal- en sjabloondruk. Hierboven een van mijn eerste werkstukjes, tuinliefhebbers zullen de zonnehoed herkennen in deze linosnede.

Doordat ik sinds een paar jaar websites voor wetenschappers (en soms ook andere professionals) ontwikkel, is mijn belangstelling voor grafisch ontwerpen aangewakkerd. En dus ben ik in september 2020 doorgegaan met de meerjarige leergang ‘Grafiek, Een Ambacht’. 

Beschrijving leergang 'Grafiek, Een Ambacht'

Van de website van De Nieuwe Veste:

In deze cursus maak je kennis met het hele scala van grafische druktechnieken. Deze technieken werden o.a. door Rembrandt (etsen) en Escher (litho’s en houtsneden) gebruikt. Maar ook zeefdrukken valt onder grafiek. Het bewerken van de drukvorm heeft een ambachtelijk karakter, of het nou koper of hout is. Elke grafische techniek heeft z’n eigen aanpak en karakteristieken en die onderzoek je stap voor stap en onder deskundige begeleiding. Aan het einde van het leertraject heb je ontdekt welke techniek het beste bij jou past en hoe je jouw ideeën kunt uitdrukken.

 

Programma

Techniek en ambacht moeten inslijten en de cursist zal vele vlieguren moeten maken om de technieken te leren. De cursussen van ‘Leer een ambacht’ bestaan daarom uit een programma van meerdere jaren. In het eerste jaar leg je een stevige basis in techniek en leer je de ins en outs van diverse druktechnieken. Oriëntatie en kennismaking staan centraal. In het tweede jaar staan beeldonderzoek en uitbreiding van de technieken centraal.  In jaar drie ligt de focus op verdieping en specialisatie en in het vierde jaar draait alles om zelfstandig werken. Jaarlijks organiseren de docenten van Leer een Ambacht gezamenlijk een excursie naar een expositie of een andere interessante activiteit. Deze vallen buiten de cursusdagen, zijn daarom niet verplicht maar bieden wel extra inspiratie! Aan het einde van het jaar exposeer je jouw werk in een groepsexpositie waaraan alle deelnemers van Leer een ambacht deelnemen.

 

Wat ga je doen?

In jaar één leer je volgens een nauwgezet stappenplan een ets maken. Daarnaast geven we ruim baan aan het experiment, want dit komt het leerproces alleen maar ten goede! Zo maak je bijvoorbeeld een proefplaatje met verschillende etstijden. Ook maak je een linosnede naar eigen idee. Maar dit gaat natuurlijk niet zonder eerst te experimenteren met het gutsen van verschillende structuren in het linoleum. Later ervaar je het verschil tussen het werken in linoleum en hout. Met hulp van de docent lukt het om een mooie afdruk te maken van je ets of  lino-plaat. Ervaar het magische moment als jouw eerste druk van de pers komt!