Mijn favoriete (prenten)boek als kind

Mensen, Mensen, wàt een mensen!” Als kind vond ik dit boek prachtig, ik heb het talloze keren uit de bibliotheek gehaald. De beschrijving op de bol.com site is als volgt:

Kaft Mensen mensen wat een mensen

Dat niemand op aarde hetzelfde is, wordt voortreffelijk uitgebeeld in dit prachtige prentenboek. Aan de hand van o.a. lengte, huidskleur, ogen van mensen en gewoonten, spelletjes, taal, godsdienst e.d. van diverse landen, wordt uiteengezet hoe anders iedereen is. Tevens worden uitwassen van die verscheidenheid als macht en rassenhaat aan de orde gesteld. Tot slot laat Spier uitstekend zien hoe saai de wereld er uit ziet, als iedereen en alles hetzelfde zou zijn. Een erg speels, overzichtelijk prentenboek met de bekende gedetailleerde pastelkleurige tekeningen, waarop veel te zien is. De tekst is informatief, maar zeer summier en vormt slechts een begeleiding bij de illustraties. Vanaf ca. 8 jaar.

Een paar jaar geleden heb ik het boek alsnog gekocht, en het staat nu te pronken op een plankje boven mijn nachtkastje. Ook las ik in die tijd graag het blad SamSam, een kindertijdschrift dat over ontwikkelingslanden ging. Het bestaat nog steeds, al heet het tegenwoordig een tijdschrift over ‘mondiaal burgerschap’ te zijn.

Er vallen duidelijk lijntjes te trekken naar wat ik later gedaan heb: mijn specialisatie in technologie & ontwikkelingskunde tijdens mijn eerste studie, en mijn promotieonderzoek naar de zogenaamde ‘capability‘ benadering, een benadering waarin menselijke diversiteit een belangrijke rol speelt.

In een essay dat ik schreef voor een cursus bij de Schrijversvakschool Amsterdam heb ik een paar jaar terug nog eens gereflecteerd op het beeld dat dit boek van de wereld geeft.