‘Project Japan’ (2017-2019)

In september 2018 heb ik met mijn man een reis van 3 weken door Japan gemaakt. Daarmee is een wens vervuld die ik al had sinds ik als kind een boek kreeg over het maken van Japanse poppen van papier (zie het resultaat hiernaast). Het plan voor deze reis was aanleiding om me in 2017/2018 uitgebreid te verdiepen in de Japanse taal en cultuur.

Zo hebben we in 2017-2018 bij de Volksuniversiteit Breda samen de cursus Japans voor Beginners gevolgd. Dat betekende onder meer hard blokken om het Japanse schrift te leren – twee alfabetten (hiragana & katakana) en de uit China overgenomen karakters (kanji). In 2018-2019 gaan we ook de cursus Japans voor Gevorderden volgen. Met het leren van de taal leerden we ook veel over de cultuur.

logo zen.nlWaardoor ik Japan ook weer ietsjes beter heb leren begrijpen, realiseerde ik me onlangs, is door de opleiding tot zentrainer die ik sinds begin 2018 volg bij zen.nl. Deze Nederlandse zenschool is ontstaan vanuit de rinzai school, een van de stromingen in het Japanse zenboeddhisme. Zen heeft de Japanse cultuur in de loop der eeuwen diepgaand beïnvloed.

Ook via museumbezoek, boeken en tv programma’s heb ik me verder in Japan verdiept. Bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘Cool Japan‘ die het Museum voor Volkenkunde in Leiden vorig jaar had.

Een absolute aanrader qua tv is het Japanse programma ‘Japanese Style Originator‘, dat via Netflix met Engelse ondertiteling te zien is. Recentelijk heeft de VPRO ook een interessante serie gemaakt over de Japanse cultuur, onder de titel ‘tokidoki‘ (Japans voor ‘soms’).

Hieronder de vijf meest recente boeken op mijn ‘leeslijst’ met boeken over Japan, boeken over de ervaringen van ‘gaijin’ (buitenlanders) in Japan en boeken van Japanse schrijvers (op Goodreads de volledige lijsten).

Het was enorm verrijkend me in Japan te verdiepen, en ik vermoed dat deze interesse me voorlopig nog niet zal loslaten.