Meditatie

Het heeft jaren geduurd, maar inmiddels is meditatie een onmisbaar onderdeel van mijn dagelijks leven geworden. Het heeft me veel gebracht.

Mijn eerste kennismaking met meditatie was al als student in Eindhoven. Toen ben ik onder meer met mede-studenten een weekend naar het Tibetaans boeddhistisch instituut in Hoei (België) geweest.

Ik heb daarna met verschillende Boeddhistische meditatietradities kennisgemaakt:

  • Direct na het afronden van het veldwerk voor mijn afstuderen in Thailand (2000) heb ik daar een 10-daags vipassana retraite gedaan in Wat Suan Mokkh.
  • Na thuiskomst nam ik lange tijd regelmatig deel aan bijeenkomsten in de Japanse Zentraditie, in een zendo die zich destijds in Eindhoven bevond.
  • Enige tijd na mijn afstuderen ben ik ook 2.5 maand in Plum Village (Zuid-Frankrijk) geweest, een boeddhistisch klooster onder leiding van de Vietnamese Zen-monnik en vredesactivist Thich Nhat Hanh.
  • Ook heb ik een aantal vipassana retraites in de traditie van Goenka gedaan, in het centrum Dhamma Pajjota in België.

Uiteindelijk hielp de app van Headspace me om ook echt regelmatig te zitten en ook in het dagelijks leven meer ‘mindfulness’ in te bouwen.

De afgelopen 10 jaar heb ik, op de retraites in België na, vooral zelf thuis gemediteerd. Recentelijk voelde ik echter de behoefte aan verdieping, een leraar en een ‘sanga‘ (groep van mede-beoefenaars op het pad). Sinds september 2017 heb ik me daarom aangesloten bij Zen.nl in Breda. Het voelt goed om weer terug te zijn in de zentraditie.