Vrijwilliger Vluchtelingenwerk Woerden (2002-2003)

Foto open dag Vluchtelingenwerk WoerdenNa mijn studie ben ik een tijdje vrijwilliger geweest bij Vluchtelingen in Woerden, de plaats waar ik geboren en getogen ben. Ik heb een beleidsnotitie geschreven beleidsnotitie PR & Voorlichting geschreven,
en naar aanleiding daarvan een nieuwsbrief opgezet voor cliënten en vrijwilligers. Ook was ik betrokken bij diverse voorlichtingsactiviteiten, zoals een open dag en een kraam op de jaarlijkse koeienmarkt in Woerden.

Maar al pratende met de coördinator van Vluchtelingenwerk Woerden, ontdekte ik al snel dat het hen ontbrak aan een ICT oplossing voor de administratie rondom de vluchtelingen(gezinnen) die begeleid werden door medewerkers en vrijwilligers. Ik ben toen gaan praten met begeleiders over wat er nodig was; Welke informatie zat er in de papieren dossiers? Welke overzichten zouden handig zijn om te kunnen uitdraaien? Waarop moest gesorteerd kunnen worden? Ook ben ik me gaan verdiepen in het database programma MS Access en heb toen een database voor ze gemaakt, inclusief gebruiksvriendelijke invoerformulieren en dergelijke.

Ik kan me herinneren dat de coördinator blij was met het eindresultaat, maar vooral ook dat ze enigszins verbaasd klonk toen ze zei dat ze het haar IT-vaardige zoon had laten checken en dat hij bevestigd had dat het goed in elkaar zat en prima functioneerde. Was het door gendervooroordelen dat daar kennelijk aan getwijfeld werd?

Als ik hieraan terugdenk, vraag ik me eigenlijk af waarom Vluchtelingenwerk Nederland er niet voor gezorgd had dat lokale afdelingen de juiste software/systemen hadden om hun werk goed te kunnen uitvoeren. En ongetwijfeld worstelden afdelingen in andere plaatsen in Nederland met hetzelfde probleem. Ik had achteraf gezien beter wat meer tijd kunnen stoppen in overleg met deze partijen, dan me zelf meteen te storten op het lokaal oplossen van dit probleem.

Het opzetten van administratieve processen en het vinden van de juiste ICT oplossing is iets waar ik me later ook nog mee bezig heb gehouden, bijvoorbeeld als coördinator van de opstartfase van de Nederlandse Onderzoeksschool Wijsbegeerte en als organisator van de HDCA conferentie 2011.

Contact / Kamer van Koophandel

Gebruik het contactformulier, of ilse@ilseoosterlaken.nl
Ik sta bij de KvK ingeschreven onder nummer 67062407.

Ik ben hier te vinden: