site logo

Ilse Oosterlaken

All-rounder in de academische wereld

Onderzoekswebsites | Wetenschapscommunicatie | Academische Ondersteuning

Onderzoekswebsites
Wetenschapscommunicatie
Academische Ondersteuning

Website 3TU.Centre for Ethics and Technology (2007-2009)

Als eerste coordinator van het 3TU.Centre for Ethics and Technology was zorgdragen voor een nieuwe website een van mijn taken, net zoals bij EIRENE Nederland. Voor het ontwerpen en bouwen van de website werd een bureau ingeschakeld, dat helaas weinig creatieve ruimte kreeg – de site moest in de huisstijl van het 3TU samenwerkingsverband ontworpen worden. Ik werd verantwoordelijk voor de inhoud, en ging daar enthousiast mee aan de slag.

3TU.Ethics websiteTwee dingen zijn me met name bijgebleven van dit tweede websiteproject dat op mijn pad kwam. Ten eerste: voor goede, actuele content moet je veel tijd investeren. Betrokkenen bij een dergelijk samenwerkingsverband (onderzoekers in dit geval) denken er niet uit zich zelf aan denken dat bepaalde zaken (een mediaoptreden, een nieuw binnengehaalde subsidie) zich goed lenen voor vermelding op de website. Je moet er dus pro-actief achteraan gaan. Op den duur lukt het dan wel om mensen een beetje ‘op te voeden’, zodat ze het zelf komen melden als ze iets voor je hebben (zeker als je ook snel en goed terugkoppelt wat daar mee gebeurt). Ze leveren alleen niet direct publiceerbare stukken aan, dus je moet nog steeds zelf aan de slag met (her)schrijven.

Het tweede dat me opviel, is de constructieve interne rol die zo’n site kan spelen bij het opzetten van een nieuw samenwerkingsverband. Door een uitgebreide site maak je letterlijk zichtbaar wat er al in gang is gezet, mensen kunnen zich er mee gaan identificeren als iets waar ze bij horen en zo kan het balletje verder rollen. Er zit wel een kern van waarheid in de Engelse uitdrukking ‘fake it until you make it’ – al is een mooi verhaal op de website op de lange termijn natuurlijk geen vervanging van echt wat tot stand brengen.

Zou ik nu dingen anders doen? Als ik nu kijk naar de screenshot van de site destijds, opgedoken met internetarchief ‘The Way Back machine’, dan valt me op dat er wel een hele lange lap tekst op de voorpagina staat. Het zal wel een vroege versie van de site zijn geweest, want ik meen me te herinneren dat ik ook toen al veel aandacht besteedde aan dingen leesbaar en aantrekkelijk op de site zetten.