site logo

Ilse Oosterlaken

All-rounder in de academische wereld

Onderzoekswebsites | Wetenschapscommunicatie | Academische Ondersteuning

Onderzoekswebsites
Wetenschapscommunicatie
Academische Ondersteuning

Website John Stuart Mill College (2016)

I worked with Ilse [in 2015] on the new site for the John Stuart Mill College and found her very focussed, technically skilled and passionate about WordPress. She has a great eye for details and managed to find the right solutions for the online content as well, while the project was enolving.

Gijs van der Hammen

Eigenaar BOOMVIS, Digital Publishing & Web Development

Als ad-interim cöordinator in de opstartfase en het John Stuart Mill College en de PPE bachelor heb ik er voor gezorgd dat er een website kwam (www.vu-ppe.nl, inmiddels weer opgeheven). Dit was om een aantal redenen een uitdaging:

  • De website was niet ingepland in de begroting, en dus was er maar een heel beperkt budget beschikbaar;
  • Er was geen ondersteuning beschikbaar van communicatie- & marketingmedewerkers van de VU Amsterdam;
  • De beslissing werd eind november 2015 genomen, en de site moest vanwege wervingsdoeleinden in de eerste week van januari 2016 ‘in de lucht’ zijn

Het hielp dus enorm dat ik eerder al ervaring had opgedaan met websiteprojecten en daardoor ook goed thuis was in het content management systeem WordPress.

Om met weinig tijd en geld toch een website te krijgen met de gewenste functionaliteiten en uitstraling, heb ik gezocht naar bestaande WordPress thema’s die al specifiek gemaakt waren voor universiteiten en andere onderwijsinstellingen. Mijn voorselectie van zes thema’s heb ik voorgelegd aan de webdeveloper die we ondertussen ingeschakeld hadden. Hij heeft de thema’s doorgelicht en beoordeeld op een aantal aspecten, zoals ‘responsiveness’, toekomstbestendigheid en mogelijkheden qua achtergrond. Op basis van zijn analyse hebben we een definitieve keuze gemaakt.

Door deze werkwijze hebben we voor net iets minder dan €4.000 een professioneel uitziende site kunnen neerzetten, met onder meer een sorteerbare vakkencatalogus en docentenoverzicht. Van een studieadviseur had ik namelijk begrepen dat scholieren erg benieuwd zijn naar de docenten en vakken die ze  krijgen bij een opleiding. Bovendien zet het John Stuart Mill College in op kleinschaligheid en  gemeenschapsvorming. Het past bij die opzet om het studieprogramma op de website dan ook concreet en persoonlijk te maken. De pagina’s met vakken en docenten bleken na lancering inderdaad ook goed bezocht te worden.

Uiteraard was het nog ruim een maand flink aanpoten; Schakelen met de webdeveloper over kleine aanpassingen en uitbreidingen die we nog wilden hebben in het ontwerp (thema), genereren van ‘content’ ofwel inhoud voor de site, uitzoeken van foto’s uit de VU fotodatabase, verdere afstemming met Dean en Management Team van het College… Ook in de kerstvakantie heb ik er nog hard aan moeten werken. Uiteindelijk is het gelukt om in de eerste week van januari 2016 een goede site te lanceren.