Winnen lokale biljartcompetitie (1992 -1994)

Krantenartikel winnen Coupde de FemmeIn de laatste twee jaar van mijn middelbare schooltijd ben ik gaan biljarten. Nee, niet poolen of snookeren – ouderwets biljarten, drie ballen en geen gaten in de tafel. Ik zag in een lokaal blaadje dat de biljartclub in het lokale wijkcentrum biljartles voor vrouwen ging geven. Op school stond een kleine biljarttafel, en ik had stiekem altijd met interesse gekeken als de jongens uit de klas in een tussenuur daar speelden. Ik was erg onzeker in die tijd en niet erg populair, dus ik durfde niet te vragen of ik mee mocht doen. Dit durfde ik echter wel – daar had ik niets te verliezen of bewijzen.

Na enige tijd wekelijks les – privéles, er bleek verder geen belangstelling te zijn – begon het nieuwe seizoen van de onderlinge competitie en besloot ik mee te doen, in de laagste klasse van de club. Een wedstrijd spelen was hel in het begin. Biljarten is een mannenwereld, bij de club waren slechts 3 andere vrouwen, van het type ‘tijgerprint dragende kroegtijger van minimaal 40.’ Stond ik daar op een vrijdagavond een wedstrijd te spelen, als bleu 17-jarig meisje, tussen de bier drinkende mannen die volgens goed gebruik het spel ter plekke luidkeels analyseerden. “Ik had die over rood gespeeld hoor!”, of “die bal had je toch echt wat meer moeten trekken!” Mijn zenuwen onder controle krijgen was misschien wel de grootste uitdaging.

Ik zette echter door. Het ging me eigenlijk niet eens om het winnen, ik ben totaal niet competitief ingesteld. Ik wilde het gewoon onder de knie krijgen. Een mooi aspect van het biljartspel is dat je speelt met een soort persoonlijke handicap, het aantal ‘caramboles’ dat je moet maken is afhankelijk van je niveau – waarbij je in je eerste jaar ingeschaald wordt op een bepaald minimum. In feite speel je dus tegen jezelf – om te winnen moet je je eigen spel meer verbeteren dan de tegenstander doet.

Door dit systeem hoefde ik in het tweede seizoen nog steeds relatief weinig ‘caramboles’ maken – het gemiddelde van wat ik in het eerste seizoen gepresteerd had. Maar doordat mijn spel in de loop der tijd wel met sprongen vooruit ging, werd ik in dat tweede seizoen clubkampioen in mijn klasse. Ook won ik dat jaar de ‘Coupe de Femme’, een biljartwedstrijd die voor vrouwelijke spelers uit de regio uitgeschreven was.

Contact / Kamer van Koophandel

Gebruik het contactformulier, of ilse@ilseoosterlaken.nl
Ik sta bij de KvK ingeschreven onder nummer 67062407.

Ik ben hier te vinden: